Om voor mij een visum aan te kunnen vragen moet Danny kunnen bewijzen dat hij mij financieel kan onderhouden. Om dit te kunnen bewijzen moeten we kopieen hebben van zijn belasting aangifte. Zijn Amerikaanse belasting aangifte.
Het blijkt dat iedere Amerikaans staatsburger, ten alle tijden belasting aangifte moet doen, ongeacht waar hij/zij woont en of hij/zij in dit land ook al belasting aangifte doet. Hiervan waren wij niet op de hoogte en dus heeft Dan in de jaren dat hij hier woont geen Amerikaanse aangifte gedaan. Dit zullen wij allemaal in moeten halen.
Wij hebben een aantal keer contact gehad met de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Zij hebben ons heel vriendelijk te woord gestaan en door verwezen naar hun website waar we heel wat handige informatie hebben gevonden voor Amerikanen in het buitenland. Helaas is het allemaal wel heel ingewikkeld als je alle formulieren voor het eerst bekijkt en nog nooit een Amerikaanse belasting aangifte hebt gedaan.
Wij besloten hulp in te schakelen van buiten af. Iemand stelde mij voor om contact te zoeken met Ernst & Young en Deloitte & Touche. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort dingen. Zo gezegd, zo gedaan. Enige tijd geleden kregen wij van beide bedrijven dan ook een e-mail terug met de kosten voor deze werkzaamheden. Het ene bedrijf vroeg een slordige $1500 en het andere bedrijf €1650 en voor beide bedrijven zou dit per belasting jaar zijn wat ingevuld moest worden! Per belasting jaar! Aangezien Dan 6 jaar in moet halen van de 7 jaar dat hij hier woont zou dit dus echt onbetaalbaar worden!
Dus besloten wij zelf alles nog maar eens door te nemen, zo moeilijk kan een aangifte toch niet zijn?? Nadat wij meerdere keren naar de IRS hebben gebeld zijn we tot de conclusie gekomen dat het toch niet zo heel moeilijk zou kunnen zijn. Wij gaan er voor proberen te zorgen dat wij de aangifte papieren deze maand nog in orde krijgen, zodat wij deze naar Amerika op kunnen sturen. We hebben nog wel een paar vragen en zullen ook nog wel een aantal keer moeten bellen, maar we zijn er redelijk van overtuigd dat het goed gaat komen.
Het "leukste" van alles is dat uit deze papieren zal blijken dat Dan mij financieel niet zou kunnen onderhouden in Amerika, aangezien een buitenlands salaris niet geldig is en dus zullen wij binnen zijn familie iemand moeten zoeken die ons wel financieel wil "sponsoren". Gelukkig zijn er ook een aantal mensen die bereidt zijn om dit voor ons te doen, maar dat is een ander verhaal en bovendien pas van latere zorg.
Het geeft in ieder geval wel een goed gevoel om te weten dat we langzaam maar zeker steeds een klein beetje dichter bij ons avontuur komen!
2 opmerkingen:
Dat het duur zou zijn, zo'n firma, dat kon ik me inbeelden, maar zo duur!!!! Pffft :-((
Hebben jullie een eigen huis of zo? De overwaarde van je huis wordt gezien als (deel van) je kapitaal. Toen ik (US citizen) in 1993 met mijn vrouw (NL staatsburger) naar de US verhuisde had ik geen baan daar. Echter de overwaarde van ons huis was meer dan $30000, hetgeen destijds het minimum kapitaal was voldoende werd geacht om mijzelf en mijn vrouw te kunnen onderhouden. Ik zou kijken of een dergelijk regeling nog steeds van kracht is.
Een reactie posten