dinsdag, november 27, 2007

Thanksgiving en een kerstboom

Thanksgivng Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen, waardoor er een familiereünie van vier dagen wordt gevierd.

Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (Kalkoendag). Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing (vulling), zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen(green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie).


Dit jaar hebben wij Thanksgiving bij Fred en Angela gevierd. Met het wegvallen van Dan zijn moeder was het even onzeker hoe dit zou gaan uitpakken, aangezien het normaal gesproken bij haar thuis gevierd zou worden. Uiteindelijk is er besloten om het bij Fred en Angela te vieren. Op die manier kon Angela zich uitleven in de keuken en kon Pam rustig van haar verjaardag genieten zonder van alles te hoeven regelen.

's Middags rond 4 uur zouden we gaan eten, dus rond een uur of 3 kwamen wij bij Fred en Ang aan en al bij het openen van de deur kwamen ons heerlijke geuren tegemoet. Ik vond het dan ook helemaal niet erg dat Ang Thanksgiving bij haar thuis wilde doen, aangezien zij fantastisch kan koken. We hebben dan ook genoten van een heerlijke maaltijd en het was natuurlijk een leuke samenkomst voor de familie.Vrijdag was het vervolgens de genoemde "black Friday". Op deze dag, na Thanksgiving, gaat het winkelseizoen van start voor de kerstdagen. Zo goed als alle winkels gaan eerder open dan normaal en hebben op die dag spectaculaire aanbiedingen.

Wij hebben die dag geen inkopen gedaan, maar hebben Thanksgiving nog eens overgedaan, maar dan met de buren; Troy en Mindy en hun familie. Wij waren hiervoor een aantal weken geleden al uitgenodigd. Ook dit was een zeer geslaagde dag en deze hebben we afgesloten met een aantal rondes "Scene it Squabble" - de mannen tegen de vrouwen. Helaas hebben wij vrouwen verloren, maar dat was op een haar na. Er zal dan ook nog wel een revange volgen.

Omdat wij donderdag en vrijdag vrij hadden en ik ook nog een aantal vrije dagen heb, die ik voor het einde van het jaar op moet maken, besloot ik om maandag en dinsdag er aan vast te plakken en er een lekker lang weekend van te maken.

Aangezien Dan morgen weer een ritje naar Washington gaat maken, heeft ook hij besloten om vandaag vrij te nemen. Op die manier konden we op jacht voor een kerstboom, aangezien de goedheilig man ons op 5 december vast niet in Amerika op zal komen zoeken.

Bij de eerste de beste parkeerplaats waar de bomen verkocht werden viel ons oog op een en dezelfde boom en dus waren we al weer snel op weg naar huis. Ik was eerlijk gezegd blij toe dat we snel geslaagd waren, aangezien het bar koud was vandaag. Thuis hebben we de boom op ons gemak versierd, met op de achtergrond wat kerstmuziek aan. En toen we vervolgens uit het raam keken sneeuwde het! Wat een goede manier om in de kerstsfeer te komen!




8 opmerkingen:

Petra zei

Wat een pracht boom!
En heerlijk in jullie eigen huis!
Alvast een hele fijne kerst gewenst.

Anoniem zei

Sneeheeuw? En de kerstboom staat al op? Verdorie ik ben jaloers! Ik wil ook sneeuw en de kerstman mag er hier pas in wanneer sint weg is. Ziet er gezellig uit, jullie boom!

Petra zei

Mooi vorm boom, zeg! Ik heb net onze kunstboom opgezet, maar hier geen sneeuw! Fijn, zo'n eerste Kerst in jullie eigen huis!

Anoniem zei

Flinke boom hoor. Jullie zijn er bijtijds bij.

Hier alleen sneeuwvoorspellingen tot nog toe. Maar ik ben bang dat we zat krijgen hier.

Op dergelijke feestdagen voel je het gemis vaker meer dan op gewone dagen. Wel fijn om Thanksgiving met de familie te kunnen doorbrengen. Kwam jou vader ook niet straks met kerst?

gr petra

Anoniem zei

Wat een mooie boom.
Sneeuwen nou dat hier wel weer niet gebeuren.

Gezellie zo he met al die lichtjes.

groetjes xxx renata

Carola zei

Wat leuk die kerstsfeer, hier begint het nu ook te kriebelen.

Anoniem zei

Gezellig met z'on mooie boom in huis en dan de sneeuw buiten, zo kom je al helemaal in kerststemming.

Anoniem zei

zozozo toe maar nu al in de kerstsfeer gezellie hoor ken niet wachten tot moeders haar boom op gaat zetten scheelt mijn weer klerezooi in me huis hahaha

trouwens mooie boom die vind je hier niet hoor maar dat weten jullie zelf ook

heel veel kusjes tamsie